ConflictRwanda

De Politieke Achtergrond

Kigali, het centrum van de macht

Op de kaart van Rwanda is duidelijk te zien dat er centralistisch wordt geregeerd. Alle grote hoofdwegen leiden naar Kigali, de hoofdstad. Kigali is dan ook een rijke stad met grote, moderne kantoorgebouwen. Een kleine groep elite vormt het stadsbeeld. Er zijn prachtige, enorme gebouwen, maar even buiten de stad is gelijk de armoede zichtbaar.

De vijf grootste steden in Rwanda zijn:
1. Kigali, 904.800 inwoners
2. Ruhengeri, 104.200 inwoners
3. Gisenyi, 99.900 inwoners
4.
Butare, 99.300 inwoners
5. Gitarama, 88.200 inwoners

Er zit een enorm verschil tussen de hoofdstad, waar het geld en de macht is, en de 2de stad. Dit komt omdat er buiten de hoofdstad niets te zoeken is. Er is alleen maar armoede en weinig kans op een beter bestaan, dus iedereen gaat naar de hoofdstad. Er zijn dus eigenlijk ook geen andere wegen nodig, want wie wil er nu van het ene arme gebied naar het andere verhuizen?
Dit heet Urban Primacy

Afbeeldingen van dure, moderne gebouwen in Kigali:


Geschiedenis en het politieke systeem

Generaal Habyarimana nam in 1973 de macht over,  nadat hij de eerste president Kaybanda had afgezet. Hij zegde toe dat er binnen vijf jaar een burgerregering zou komen. In december 1978 werd een nieuwe grondwet goedgekeurd. Daardoor kon nu ook een de regering vernieuwd worden.
Het werk als volgt: Het volk kiest een president voor een ambtsperiode van vijf jaar. De president bestuurt de uitvoerende macht. Tot zijn taken behoren het benoemen van en ontslaan van ministers en het voorzitten van de ministerraad. Ook heeft de president het opperbevel van het leger. In 1978 en 1983 werden er weer verkiezingen gehouden, beide keren werd Habyarimana herkozen. Voor de staatsgreep van deze generaal was er een parlement. Als vervanging van het parlement kwam er een Nationale Ontwikkelingsraad, die bestaat uit 70 gekozen vertegenwoordigers. Tijdens de afgelopen verkiezingen van 18 september, kwam er een meerderheid van vrouwen in de NO. 55% van de vertegenwoordigers is vrouw.

De goede score van de vrouwen heeft een aantal oorzaken, die voor een groot deel te maken hebben met de tragische geschiedenis van het land. Na de genocide van 1994 heeft de regering actief gewerkt aan politieke deelname van vrouwen. Dat geldt als reactie op de massaslachtingen, die grotendeels door mannen werden uitgevoerd. Daarnaast hebben vrouwen, door dezelfde genocide, een voordeel in aantal. 45,1 procent van de van kiezers is man, 54,9 procent is vrouw.

Er zijn ook een aantal, 24 om precies te zijn, vaste zetels die alleen voor vrouwen zijn gereserveerd. Deze vrouwen mogen echter geen politieke voorkeur uitspreken. Ze moeten zich inzetten voor zaken als onderwijs en gezondheidszorg.

Er is Rwanda slechts 1 politieke partij, de Mouvement Révolutionnaire National pour le Développement (MRDN), die in 1975 is opgericht.

Paul Kagame

Paul Kagame is de huidige president van Rwanda. Sinds 2000 bestuurt hij het land. Hij is de eerste Tutsi president van een onafhankelijk Rwanda.


Politieke redenen ontstaan genocide 1994

Zoals al eerder vermeld onderdrukten de Tutsi de Hutu sinds de komst van de Belgen. Toen de Belgen weggingen bleef dit doorgaan. De Hutu waren boos op de Tutsi.  Ze kwamen aan de macht en de Tutsi vluchtten naar buurland Burundi. Daar organiseerden ze zich en vielen in 1993 Rwanda binnen. Er volgde vredesonderhandelingen tussen Habyarimana en de Tutsi. Maar op 6 april 1994 werd het vliegtuig waar Habyarimana en de president van Burundi inzitten neergehaald door een raket. Dit was de directe aanleiding tot de massamoorden. De politieke groep die de massamoorden uitvoerde was de Interhamwe.

De rol van de radio

(Vrije) vertaling:  Man 1:Wat gebeurt er?  Man 2: Men heeft Habyarimana gedood. Radio: (Frans is niet onze sterkste kant) Wij vragen aan jullie, onze eerwaarde Hutu-broeders om deze misdaad niet onbestraft te laten. Sta op, onze broeders! Sta op en ga aan het werk! Slijp jullie gereedschap, verhoog jullie clubs (?). Dat ras van kakkerlakken moet uitgeroeid worden! Zoek ze in alle hoeken.....

Via de Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) werden de Hutu's opgeroepen tot gewelddadig gedrag tegenover Tutsi's. Werknemers bij het radiostation kochten kapmessen in. Men kon ontsnappingspogingen van Tutsi's doorgeven aan de radio, waar dan werd opgeroepen uit te kijken naar bijvoorbeeld een witte vrachtwagen met het nummerbord RW-AN-DA-1994. Zo was het makkelijk voor de Hutu om in contact te blijven.

Media speelt ook in andere conflicten een rol, zo heeft de premier van België, Yves Leterme, de Frans-Belgische publieke televisie RTBF vergeleken met Radio Mille Collines.

Leuke link: Rwandese radio nu (is een "good-guy").

- Bekijk de Economische of Culturele Achtergrond.